Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ιστορίες πίσω από αντικείμενα προσφύγων


Ένα άσπρο κεράκι που βρήκε στα χαλάσματα του βομβαρδισμένου σπιτιού της θείας του κι ένα κομπολόι που του έδωσε ο αγαπημένος του φίλος, με την ευχή να του το επιστρέψει όταν ξαναβρεθούν στη Γερμανία, ήταν μερικά από τα αντικείμενα που έφερε μαζί του ο Αμπντουλραχμάν από τη Συρία στην Ελλάδα....
Τις ιστορίες πίσω από τα προσωπικά του αντικείμενα διηγήθηκε ο νεαρός πρόσφυγας σε εκδήλωση που διοργάνωσε, χθες το βράδυ, το Κέντρο Ημέρας Προσφύγων "Αλκυόνη" στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης
Όταν βομβαρδίστηκε η πολυκατοικία που έμεναν, το 2011, ο Αμπντουλραχμάν, σχολώντας από το σχολείο αποφάσισε να ανέβει στο κατεστραμμένο διαμέρισμα και εκεί, περπάτησε προς το μέρος που η θεία του είχε το σετ με τα κεριά της.
"Ήταν ένα όμορφο σετ με 12 κεριά, αχρησιμοποίητα. Του άρεσαν πάντα αυτά τα κεριά. Είχε μάλιστα ζητήσει πολλές φορές από τη θεία του να του χαρίσει κάποιο, όμως εκείνη δεν ήθελε, για να μην χαλάσει η συλλογή. Στην αρχή δεν μπορούσε να διακρίνει κάτι ανάμεσα στα χαλάσματα. Κοιτώντας όμως καλύτερα, πρόσεξε ένα μικρό άσπρο κερί. Ήταν σε καλή κατάσταση. Χαμογελώντας, το πήρε στα χέρια του".

Ο νεαρός, προτού ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ευρώπη, φανέρωσε στη θεία του πως είχε το κεράκι της. Εκείνη ξέσπασε σε κλάματα και του έδωσε την ευχή της. Οσο γι' αυτόν, όπως είπε στην εκδήλωση, "ήθελε να το πάρει γιατί ήταν κάτι απαγορευμένο, κάτι που το αρνήθηκαν...".
Στα αντικείμενα που έφερε μαζί του στην Ελλάδα, "ταξίδεψε" και ένα κασκόλ που αγόρασε με τα πρώτα του χρήματα, ένα κομπολόι της εκλιπούσας μητέρας του, το μοναδικό αντικείμενο που είχε για να του τη θυμίζει και ένα δεύτερο κομπολόι, που ούτε και εκείνο ήταν δικό του.
"Ηταν δώρο που είχε κάνει στον φίλο του, τον Yazan, στα γενέθλιά του. Ήταν μαζί από μικρά παιδιά και σε ένα μέρος του ταξιδιού τους. Το 2015 στην Τουρκία, ο Yazan πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για την Γερμανία. Τότε έδωσε πίσω στον Αμπντουλραχμάν το κομπολόι. Μαζί με αυτό, και μία υπόσχεση. Να του το επιστρέψει μόλις φτάσει και εκείνος στην Γερμανία".
Πατρίδα, οικογένεια και αγάπη, πιο σημαντικές από κάθε φωτογραφία
Φωτογραφίες - στιγμές της ζωής του στη Συρία, έφερε μαζί του στην Ελλάδα ο 26χρονος Ιμπραήμ. Στην πρώτη εικόνα, καμαρώνει χαρούμενος με τον αδερφό του δίπλα σε ένα μουλάρι, που είχε αγοράσει ο πατέρας του για να μάθουν να ιππεύουν. Στις άλλες, απεικονίζονται καλοκαιρινές διακοπές με όλη την οικογένεια και τον ίδιο να καμαρώνει φορώντας την σχολή Εμποροπλοιάρχων της Λατάκειας το 2010, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έναν χρόνο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Συρία.
Σε μια φωτογραφία μόνο, "εισβάλει" ο πόλεμος καθώς πίσω από κτίρια και μέσα από χωράφια με τα ελαιόδεντρα της οικογένειας, ξεπροβάλλουν πυκνοί καπνοί από τις αεροπορικές επιδρομές. Από την Αλεξάνδρεια όπου σπούδαζε ο Ιμπραήμ, ο πόλεμος τον ανάγκασε να πάει στην Τουρκία κι από κει στην Ελλάδα. Τελευταία "φωτογραφική" στάση η Λέσβος...
"Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το νησί της Λέσβου την ημέρα που έφτασα 3/3/2016. Στο νησί έφτασα στις 7:30 το πρωί έπειτα από 7 ώρες ταξίδι και κατά τη διάρκεια μιας νύχτας στη μέση του πελάγου, που δεν θα ξεχάσω ποτέ"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου