Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην ομάδα καταναλωτών της 1ης ΚΥΓΕΩ Κοζάνης

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Community Supported Agriculture – CSA) χαρακτηρίζεται ως «ένας συνεταιρισμός ανάμεσα σε αγρότες και καταναλώτριες/ες όπου, στην καλύτερη περίπτωση, οι ευθύνες και οι ανταμοιβές της γεωργίας μοιράζονται σε όλους». Πρόκειται για μία εναλλακτική κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, κατά την οποία παραγωγοί και καταναλώτριες/ες αναπτύσσουν στενή συνεργασία με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Βασικό στοιχείο σε όλες τις μορφές της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, είναι ο αυξημένος βαθμός συμμετοχής των καταναλωτριών/ων στις δραστηριότητες μιας γεωργικής εκμετάλλευσης.

Για παράδειγμα, μια/ένας αγρότης μπορεί να δεσμευτεί για τη διάθεση συγκεκριμένου αριθμού καφασιών ή καλαθιών με λαχανικά, μόνο που αντί να πληρωθεί ανά καφάσι, πληρώνεται υπό τη μορφή συνδρομής. Κάθε καταναλώτρια/ης δηλαδή, πληρώνει ένα σταθερό, προσυμφωνημένο ποσό σε σταθερή, περιοδική βάση και σε αντάλλαγμα λαμβάνει γεωργικά προϊόντα σε εβδομαδιαία βάση. Τα προϊόντα αυτά είναι πάντοτε εποχιακά (δηλαδή δεν απαιτούμε φράουλες το Σεπτέμβριο, ντομάτες το Φεβρουάριο ή καρπούζια το Μάρτιο). Με λίγα λόγια, οι αγρότισσες/τες αναλαμβάνουν να καλλιεργούν την τροφή όσων διαβιούν σε πόλεις ή δεν είναι σε θέση να καλλιεργήσουν οι ίδιοι την τροφή τους και τα μέλη κάθε αγροκτήματος αναλαμβάνουν σε αντάλλαγμα τμήμα της οικονομικής ευθύνης για την επιβίωση ενός παραγωγού.
Συχνά, τα καλλιεργούμενα προϊόντα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι συναποφασίζονται σε συνελεύσεις, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού.

Έτσι:
Η/Ο άνεργη/ος, ο νέα/ος αγρότης ενισχύεται να ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία και εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα για την/ον ίδια/ο και την οικογένεια  της/ου
Η/Ο καταναλώτρια/της τρώει καθαρή τροφή και εξοικονομεί 30-50% των χρημάτων της/ου

Τα προϊόντα που θα διατίθενται στη δική μας περιοχή:
Μαϊντανός, ρόκα, άνηθος, κρεμμυδάκι, ραπανάκι, κόκκινο, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, πράσο, σπανάκι, μαρούλι, σαλάτα, ντομάτα, όλα τα είδη πιπεριάς, όλα τα είδη μελιτζάνας, αγγουράκι, ρεπάνι άσπρο, παντζάρι, καρπούζι, πεπόνι, αντίδι, κολοκυθάκια, φασολάκια, μπάμιες, αρακάς, καρότα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου