Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Πρόγραμμα Δωρεάν Κατασκήνωσης


Από Δευτέρα 23-05-2016 έως και 03-06-2016 διαρκεί η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα δωρεάν συμμετοχής παιδιών στις κατασκηνώσεις της Στέγης παιδιού Κοζάνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» στον Πτελεό Μαγνησίας.
Η δράση αφορά σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1.Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας, του τελευταίου οικονομικού έτους.
2.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
3.Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή Πιστοποιητικό ή Μόνιμης Κατοικίας.
4.Υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα στην οποία να αναγράφεται ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, οι ηλικίες των τέκνων, ο τύπος της οικογένειας (π.χ. μονογονεϊκή, τρίτεκνη, πολύτεκνη), άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά (π.χ. άνεργοι, ανασφάλιστοι, σε κατάσταση ένδειας, οικογένειες σε κρίση, πληθυσμιακές μειονότητες κ.λ.π.).
Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στο γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κοζάνης στο πρώτο ΚΑΠΗ (Φον Κοζάνη και Γρανικού 1), από 12:00 έως 14:00 μ.μ.

Πηγή: www.kozanh.gr 

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ολομέλεια Μαΐου

Την Πέμπτη 26 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ, στο χώρο μας, θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια Μαΐου, των εθελοντών και των μελών της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.
Βασικό θέμα της ολομέλειας θα αποτελέσει το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, αλλά και οι απολογισμοί των δράσεων και των οικονομικών του προηγούμενου διαστήματος και ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Λίγο πριν τη ραστώνη του καλοκαιριού, ας μαζέψουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να κλείσουμε τη χρονιά, όπως πραγματικά της αξίζει.

Να είστε εκεί!!!!

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Κυριακάτικο Καφενείο: με τις αδελφές Κυριακίδου


Όταν η παράδοση συναντά την αλληλεγγύη…
είναι η στιγμή που έρχονται στο Κυριακάτικο Καφενείο οι αδελφές Κυριακίδου!!!

Αυτή την Κυριακή 22 Μαΐου, μετά τη 01:00 το μεσημέρι, στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης (στο πλακόστρωτο δρομάκι της Αγίου Χριστοφόρου, λίγο πιο κάτω από την Αίθουσα Τέχνης) έχουμε τη χαρά να δεχτούμε στην παρέα μας τις:
Χριστίνα Κυριακίδου, λύρα-φωνή και
Αθηνά Κυριακίδου, νταούλι-φωνή
σε έντεχνα και παραδοσιακά ακούσματα.

Πάντα με καλή παρέα…
δωρεάν είσοδο και…
καλή καρδιά!!!

Σας περιμένουμε

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Ημερήσια εκδρομή του Ελεύθερου Σχολείου, χάρη στο Hermes Tours

Την Κυριακή 15 Μαΐου οι μαθητές και οι εθελοντές του Ελεύθερου Σχολείου και του Σχολείου Ενηλίκων της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης πραγματοποίησαν μια αξέχαστη ημερήσια εκδρομή.
Επισκέφτηκαν το γεφύρι του Ζιάκα και του Αζίζ Αγά, το χωριό Σπήλαιο και περιπλανήθηκαν στα δασικά μονοπάτια του Όρλιακα....
Μαζί μας σ’ αυτή τη μικρή περιπέτεια η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Παράρτημα Κοζάνης, η οποία εγγυήθηκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ασφαλή περιήγηση μικρών και μεγάλων. Τους ευχαριστούμε για τη στήριξη και την όμορφη παρέα τους!!!
Οδηγός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, με πολύ χρήσιμες ξεναγήσεις και πληροφορίες ήταν η Overland stone house τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά!!!
Τέλος, ένα ευχαριστώ οφείλουμε στην πιτσαρία Donatello που ανέλαβε το φαγητό των παιδιών και στους:
Φούρνο Γεωργάκας
Αλλαντικά Τσιώνης
Ζαχαροπλαστείο Elite
Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα είχε συμβεί αν για 4η συνεχόμενη χρονιά ο κ. Φωτόπουλος και το πρακτορείο HERMES TOURS δεν μας έκανε δώρο την εκδρομή και ειλικρινά του αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους εμάς, μικρούς και μεγάλους, για αυτή την ευκαιρία που μας δίνει!!!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

6ο εργαστήριο αφήγησης παραμυθιού για παιδιά δημοτικού

Ένα ακόμη απόγευμα γεμάτο παραμύθια θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν τα παιδιά που θα βρεθούν αύριο, Τρίτη 17 Μαΐου, στις 06:30 το απόγευμα, στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης!!!
Συντονίστρια του εργαστηρίου, παραμυθού και πολλά άλλα η Δέσποινα Μακεδόνα.
Η δράση απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της πόλης, όλων των τάξεων του δημοτικού και εννοείται πως είναι δωρεάν!!!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: οδός Αγίου Χριστοφόρου 6, στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2461049799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr, ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/Arsis.Kozanis.

Σας περιμένουμε!!!

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ευχαριστήριο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης θα ήθελε να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και ζεστή συνεργασία που αναπτύχθηκε όλη τη χρονιά που διανύουμε.
Συγκεκριμένα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης:

Φιλοξένησε, δωρεάν, στα «εργαστήρια θεάτρου για παιδιά και εφήβους», μαθητές του Ελεύθερου Σχολείου.
Φιλοξένησε με διακριτικότητα ένα ιδιαίτερο θεατρικό εργαστήριο για παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Στα πλαίσια της παράστασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με το θέατρο ΠΟΡΤΑ «Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;», του Ντέιβιντ Γκρέιγκ, συνεργαστήκαμε στο γενικότερο εκπαιδευτικό project για τα σχολεία της πόλης, όσο και στην ανοιχτή για το κοινό παράσταση και στην όμορφη κουβέντα που ακολούθησε με την ίδια την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Συνήγορο του Παιδιού.
Ήταν δίπλα μας όποτε χρειαστήκαμε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη για εκδηλώσεις και δράσεις.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης φιλοξενεί πάντα, δωρεάν, στις παραστάσεις του έναν αριθμό μαθητών του Ελεύθερου Σχολείου ή άπορων οικογενειών.
Η συνεργασία αυτή μετατρέπει σε πράξη την πίστη μας ότι ο πολιτισμός προάγει την αλληλεγγύη και ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει τον πολιτισμό.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Νέο πρόγραμμα Erasmus+!

Τύπος: Ανταλλαγή νέων (youth exchange).
Πού; Struga/Οχρίδα, ΠΓΔΜ.
Ποιοι; 4 επιπλέον άτομα ηλικίας 18-25 ετών.
Πότε; 9-15/05/2016.
Τίτλος: "My nationality is human"
Προθεσμία 7/5 (12 μμ)!
Περιεχόμενο:
Το θέμα των προσφύγων και το κλείσιμο των συνόρων είναι τα πιο φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και το πρόγραμμα αυτό γίνεται την πιο κατάλληλη στιγμή στο πιο κατάλληλο μέρος.Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, να συνθέσουν ένα τραγούδι με το θέμα του προγράμματος και με την χρήση multimedia να δημιουργήσουν ένα videoclip.
Γλώσσα εργασίας: Αγγλικά
Καλύπτονται : 100% διαμονή και διατροφή καθ' όλη την διάρκεια του προγράμματος και η μετακίνηση επιδοτείται μέχρι το ύψος των 80 ευρώ, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+. Στους συμμετέχοντες μετά το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί το πιστοποιητικό Youthpass που είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ε.Ε.
Για αιτήσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο inbox.
Καλή επιτυχία!!!!

Αποτελέσματα Ολομέλειας Απριλίου

Ολομέλεια Απριλίου
04.04.2016

Θέματα που συζητήθηκαν:






  1. Αναζήτηση «δανείου» από την υπόλοιπη ΑΡΣΙΣ για κάλυψη του κόστους σύνδεσης της τηλεθέρμανσης του νέου κτιρίου, καθώς με τις προσαυξήσεις το κόστος της δόσης ανεβαίνει συνεχώς.
  2. Το Εαρινό Παζάρι θα υλοποιηθεί στις 15-16-17 Απριλίου. Θα γίνουν επαφές με επιχειρήσεις της πόλης για προσφορά αντικειμένων προς πώληση στο παζάρι μας. Παράλληλες δράσεις:
  3. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής: «Βγες από το αυγό σου»
  4. Ζωγραφική αυγών: «Κάτσε στα αυγά σου και κάνε τη ζωγραφιά σου»
  5. Παιχνίδι κυγηγιού του χαμένου αυγού: «Χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια»
  6. Συνεννόηση με εθελοντές για να δηλώσουν συμμετοχή στις βάρδιες του παζαριού
  7. Συγκρότηση της ομάδας διαχείρισης και ανταλλαγής μεταχειρισμένων επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών. Εκκαθάριση της αποθήκης στην αυλή της ΑΡΣΙΣ και της αποθήκης που συγκεντρώναμε μέχρι πρόσφατα τα ογκώδη αντικείμενα και μεταφορά τους στο νέο χώρο που μας παραχωρήθηκε.
  8. Διαχείριση της μεγάλης ποσότητας των σαμπουάν, αρωμάτων κ.α. που αποστέλλει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
  9. Η εκδρομή του Ελεύθερου Σχολείου θα γίνει την Κυριακή 15 Μαΐου, αναζήτηση του προορισμού.
  10. Πρόταση για διοργάνωση μαθημάτων σκακιού στους μαθητές του Ελεύθερου Σχολείου.
  11. Live την Πέμπτη 7 Απριλίου με τους Bride on Wheels σε συνεργασία με τους φοιτητές από το Αυτόνομο Στέκι του ΤΕΙ Κοζάνης.
  12. Κυριακάτικο Καφενείο στις 24 Απριλίου, πρόταση για μουσική στους Aptalica.
  13. Προγραμματισμός της πρώτης οργανωτικής συνάντησης του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης, για αμέσως μετά το Πάσχα.
  14. Σχεδιασμός project για τους μαθητές του Ελεύθερου Δημοτικού και Γυμνασίου με θέμα τη σχέση μας με τα ζώα και την ανακύκλωση.
  15. Διάθεση των 10 δωρεάν εισιτηρίων για την παράσταση «Κοκκινοσκουφίτσα», του Μικρού Θεάτρου Λάρισας σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Ελεύθερου Δημοτικού και συνοδεία στην παράσταση.
  16. Απολογισμός των δράσεων που υλοποιήθηκαν στη Λευκόβρυση
  17. Προγραμματισμός επόμενων δράσεων αναφορικά στους πρόσφυγες και διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας ξενώνα απροστάτευτων παιδιών, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ. 

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

1η οργανωτική συνάντηση του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ


Την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 7.00 το βράδυ, στο χώρο της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, θα γίνει η πρώτη οργανωτική συνάντηση σχεδιασμού και προετοιμασίας του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοζάνης.
Όσες/όσοι θέλετε να πάρετε μέρος σ΄αυτή τη μεγάλη γιορτή, μπορείτε να έρθετε,
ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για τις δράσεις, τις συζητήσεις, τις μουσικές, τα δρώμενα και όλα αυτά που θα έχει το φετινό φεστιβάλ!!!

Ξεκινάμε!!!

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Εντερλέζι: Η γιορτή των Τσιγγάνων για την Άνοιξη


Του Γιώργου Τσιτιρίδη


Ο ερχομός της άνοιξης ήταν για τους ανθρώπους πάντα ένα γεγονός μεγάλης σημασίας. Το χειμώνα η φύση πεθαίνει αλλά την άνοιξη ανασταίνεται. Οι γεωργοί μπορούν  πλέον να ασχοληθούν με τις αγροτικές εργασίες να φροντίσουν για την σοδειά τους, οι κτηνοτρόφοι να πάνε σε μέρη μακρινά για τη βοσκή των ζώων και τα ταξίδια για κάθε είδους εμπορική δραστηριότατα είναι λόγο καιρού περισσότερο ευνοϊκά και εύκολα.

Γι’ αυτό το λόγο οι γιορτές της άνοιξης ήταν πολλές και γιορτάζονταν με μεγαλοπρέπεια από όλους τους λαούς του κόσμου. Μια τέτοια γιορτή που έχει σωθεί μέχρι τις μέρες μας είναι και το Εντερλέζι, η μεγαλύτερη γιορτή  των  τσιγγάνων που ζουν στα Βαλκάνια. Με το Εντερλέζι οι Τσιγγάνοι γιορτάζανε την επιστροφή της άνοιξης που τους επέτρεπε να μετακινηθούν από τόπο σε τόπο μιας και η ζωή τους για πολλά χρόνια ήταν νομαδική και η άνοιξη ήταν η καλύτερη εποχή για εμπόριο  και για εργασίες στα χωράφια.