Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πρόσφυγες για τους πρόσφυγες

Ίσως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός ο αριθμός των 600, περίπου, προσφύγων που φιλοξενούνται από τα τέλη Αυγούστου σε 7 ξενοδοχεία των ορεινών χωριών των Γρεβενών. Μια διαμονή που περιλαμβάνει ανθρώπους-πολλά παιδιά-συναισθήματα, αγωνίες, αβεβαιότητες και πολλές ανάγκες. 
Η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Κοζάνης και το Κοινωνικό Φαρμακείο, συγκέντρωσε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ρουχισμό και κάποια φάρμακα για να βοηθήσει στις βασικές ανάγκες των ανθρώπων εκεί. Ως εδώ αυτονόητο.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δράσης ήταν ότι την ανέλαβαν και την διεκπεραίωσαν Σύριοι πρόσφυγες που μένουν ήδη στην Κοζάνη! Δηλαδή, τους επισκεφτήκαμε σε ξενοδοχείο των Γρεβενών όπου διαμένουν, μίλησαν μαζί τους στη γλώσσα τους, έδωσαν και πήραν χαμόγελα…στα Αραβικά, κατέγραψαν συγκεκριμένες ανάγκες τους σε ρουχισμό  και φάρμακα, τα ετοίμασαν και τα στείλαμε όλοι μαζί στα Γρεβενά! Με επιμέλεια, σχολαστικότητα κι ενδιαφέρον.
Όσο τα προγράμματα μετεγκατάστασης συνεχίζουν να έχουν ρυθμούς χελώνας και οι συμφωνίες περί δίκαιης κατανομής κι αναλογικότητας (στις χώρες της ΕΕ) να μένουν στα αζήτητα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι σε αναμονή, εκτοπισμένοι στα Γρεβενά, στα νησιά και αλλού. Ψυχολογικά αλλά και σωματικά εξαντλημένοι. Κι ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά.

Οπότε απαιτείται εγρήγορση και συμμετοχή. Απ’ όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου