Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Οι ναυαγοί στην Γαύδο και η ανθρωπιά των ντόπιων

«Όλοι οι ντόπιοι ακούραστοι μαγείρεψαν, φρόντισαν τους ασθενείς, τους βρήκαν κατάλυμα και κυρίως έδειξαν αγάπη στους αφρικάνους ναυαγούς. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ντόπιους Γαυδιώτες αλλά και σε μας που την αγαπάμε που δε ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους από το χρώμα, τη φυλή»

Αναλυτικό ρεπορτάζ: 140 μετανάστες: Τους άφησαν στη Γαύδο, τους είπαν ότι είναι στην Ιταλία

Στο κτίριο του δημοτικού σχολείου στη Γαύδο διανυκτέρευσαν οι 140 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα παράλια του νησιού λίγο πριν από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από ψαράδες του νησιού στις ακτές του Κόρφου και της Τρυπητής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, τους αποβίβασαν από μεγαλύτερο δουλεμπορικό πλοίο με λέμβο στη Γαύδο λέγοντάς τους πως βρίσκονται στην Ιταλία.
Στο συγκινητικό φωτορεπορτάζ του Βασίλη Μαθιουδάκη, αναδεικνύεται η ανθρωπιά των (μερικών δεκάδων μόνιμων) κατοίκων που παρείχαν τα απαραίτητα στους αφρικάνους ναυαγούς. Όπως σχολιάζει ο Β. Μαθιουδάκης, ένα τόσο τραγικό γεγονός με ένα αίσιο τέλος.

To βίντεο του Β. Μαθιουδάκη, με το κονβόι των προσφύγων

Χωρίς δομές αλληλεγγύης, χωρίς υποδομές στεγαστικές, αποκλεισμένο το νησί αυτές τις μέρες, χωρίς καράβι κι εμείς, μόνο με τη βάρκα των μεταναστών. Όμως όλοι οι ντόπιοι ακούραστοι μαγείρεψαν, φρόντισαν τους ασθενείς, τους βρήκαν κατάλυμα και κυρίως έδειξαν αγάπη στους αφρικάνους ναυαγούς. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ντόπιους Γαυδιώτες αλλά και σε μας που την αγαπάμε που δε ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους από το χρώμα, τη φυλή.

Η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.«Υπάρχει έγκυος αλλά και περιστατικό καρδιακού επεισοδίου», τονίζει η κ. Καλλινίκου που εξηγεί πως ακόμα και το κτίριο του σχολείου δεν επαρκεί για τη διανυκτέρευση όλων των μεταναστών.  «Όλη η Γαύδος είναι στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους και τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε», λέει η κ. Καλλινίκου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η δήμαρχος επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τασία Χριστοδουλοπούλου και μετά από παρέμβασή της ελικόπτερο θα μεταφέρει άμεσα στο νησί προμήθειες, καθώς η Γαύδος παραμένει αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά αφού ο κακός καιρός δεν επιτρέπει τον απόπλου από την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου