Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Πεθαίνοντας κάθε μέρα στο κατώφλι της Ευρώπης

Εννέα σωρούς ανέσυρε η Ιταλική ακτοφυλακή ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μετά την βύθιση βάρκας στην οποία επέβαιναν πάνω από 150 μετανάστες. Άλλοι 144 σώθηκαν αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι ήταν ακριβώς οι επιβάτες. Μέσα σε τρεις ημέρες- από τις 10 μέχρι και τις 12 Απριλίου- 5.629 άνθρωποι έχουν διασωθεί και άγνωστος αριθμός χάθηκε στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τις αρχές, η τελευταία τραγωδία έγινε 128 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές όταν η βάρκα, ασφυκτικά γεμάτη με μετανάστες, ανετράπη. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών δεν έχει γίνει γνωστός, όπως άγνωστες παραμένουν ακόμα και οι εθνικότητες τους. Η ακτοφυλακή που ψάχνει ακόμα για πιθανούς επιζώντες, λέει -σύμφωνα με την La Stampa- ότι διεξάγονται παράλληλα κι άλλες επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς έχει λάβει τουλάχιστον 10 εκκλήσεις για βοήθεια. Χθες, Κυριακή, ήταν 28 οι εκκλήσεις και εντοπίστηκαν 22 σκάφη με μετανάστες, μικρά και μεγαλύτερα.

Ο καλός καιρός και τα σχετικά ήρεμα νερά της Μεσογείου το Σαββατοκύριακο ήταν και ο βασικός λόγος για την μαζική αυτή έξοδο των απελπισμένων ανθρώπων που περιμένουν, κατά χιλιάδες σύμφωνα με τους Ιταλούς, να φθάσουν από τις ακτές της Αφρικής, στην Ευρώπη. Στις επιχειρήσεις αυτές έρευνας και διάσωσης, που γίνονται πλέον στο πλέον του ευρωπαϊκού σχεδίου Triton, μετέχουν τέσσερα πλοία και ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής, ένα πλοίο του ναυτικού και εννέα εμπορικά πλοία που έπλεαν στην περιοχή.
Με την κρίση να επιδεινώνεται μέρα μέρα και την Ευρώπη στην ουσία να παρακολουθεί αμέτοχη -όπως κατήγγειλε και σε μεγάλο αφιέρωμα της η εφημερίδα Liberation-, το νησί της Σικελίας έχει αναλάβει τώρα,  μετά το νησάκι της Λαμπεντούσα, το βάρος της υποδοχής και φιλοξενίας του μεγαλύτερου μέρους των μεταναστών και των προσφύγων. Χωρίς χρήματα, χωρίς έγγραφα και με το μέλλον τους ζοφερό, χιλιάδες περιμένουν εκεί έως και ένα χρόνο, υπό περιορισμό, για να μάθουν εάν η αίτηση τους για άσυλο εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε. Εάν ένας μετανάστης εγκαταλείψει το κέντρο κράτησης Umberto I, που βρίσκεται στις Συρακούσες, πριν την ακρόαση για το αίτημα του, τότε αυτό ακυρώνεται.
Περίπου 3.500 πνίγηκαν πέρσι στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη και φέτος εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Οι μεγαλύτερες ομάδες προέρχονται από χώρες διαλυμένες από τον πόλεμο και την φτώχεια, όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Νιγηρία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Βρυξέλλες, μέχρι τον Μάρτιο φέτος, η Συρία ήταν η χώρα προέλευσης των περισσοτέρων: 122.800 αιτήματα ασύλου, περίπου το 20% του συνόλου, κατατέθηκαν από Σύρους πρόσφυγες. Άλλοι 41.100 είναι από το Αφγανιστάν και 37.900 από το Κόσσοβο.
Από τις 359.795 περιπτώσεις που εξετάστηκαν το 2014- αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σχέση με το 2013- οι 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν 162.770. Η Γερμανία ήταν η χώρα που δέχθηκε τα περισσότερα αιτήματα για άσυλο το 2014: ήταν 202.645, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του συνόλου και έκανε αποδεκτά το 42% εξ αυτών.
Η Σουηδία ήταν η επόμενη με 81.180 αιτήσεις, μετά η Ιταλία με 64.625 (αύξηση 143% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και στη συνέχεια η Γαλλία με 62.735 αιτήσεις.
Η Γαλλία ενέκρινε περίπου το 22% των αιτήσεων για άσυλο, η Ιταλία το 58% και η Σουηδία κάτι λιγότερο από το 77%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου