Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Μετά το 4ο Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό


Την Κυριακή 29 Ιουνίου έπεσε η αυλαία του τετραήμερου 4ου Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό.
Στη μεγαλύτερη αντιρατσιστική γιορτή της πόλης, για πρώτη φορά η Κοζάνη συζήτησε ανοιχτά για την αυτοδιαχείριση, για πρώτη φορά συζητήσαμε ανοιχτά με αυτόνομες κοινότητες ανθρώπων και χώρων αλληλεγγύης, για πρώτη φορά συζήτησε για περμακολτούρα και περιαστικές καλλιέργειες, για πρώτη φορά συζήτησε εναλλακτικούς συμμετοχικούς τρόπους καλλιέργειας και διάθεσης των προϊόντων, για πρώτη φορά εκπαιδευτήκαμε στο πως μπορούμε να αντιδρούμε όταν γινόμαστε μάρτυρες ρατσιστικών φαινομένων, για πρώτη φορά συζητήσαμε ανοιχτά για τα διλήμματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, για πρώτη φορά βρεθήκαμε τόσοι πολλοί από τόσα διαφορετικά μέρη της χώρας και από τόσο διαφορετικούς χώρους.

Σε ένα Φεστιβάλ που πραγματοποιείται χωρίς επιχορηγήσεις και χωρίς χορηγούς που δίνουν χρήματα, αλλά με την αμέριστη συμπαράσταση και τον ενθουσιασμό του κόσμου, ο οποίος συμμετείχε, υποστήριξε, συζήτησε, πήρε μέρος σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, έπαιξε, προβληματίστηκε, διασκέδασε διεκδικώντας και βροντοφωνάζοντας μηνύματα ισότητας, αλληλεγγύης, φιλίας, αποδοχής, συνύπαρξης και ειρήνης, διαδηλώνοντας ηχηρά ενάντια στη ρατσιστική βία, στην περιστολή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στους κοινωνικούς αυτοματισμούς που ματώνουν τις κοινωνίες.
Στο τέλος αυτής της γιορτής θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, καταρχήν, σ’ όλο αυτόν τον κόσμο, ο οποίος πέρασε από το φεστιβάλ και στήριξε την προσπάθεια και κυρίως στους μικρούς εθελοντές, μαθητές του 1ου Λυκείου και άλλων Λυκείων της πόλης, οι οποίοι «σήκωσαν» για άλλη μια χρονιά, στις πλάτες τους το Φεστιβάλ, μεταφέροντας την ενέργεια και τη ζωντάνια τους στη διοργάνωση.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Χαρισίου Μούκα που φιλοξένησε το Φεστιβάλ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους φορείς υποστήριξαν το παιδικό Φεστιβάλ, τις παράλληλες δράσεις και τις ανοιχτές συζητήσεις, προερχόμενοι από διάφορα μέρη της χώρας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις μουσικές μπάντες που έπαιξαν αφιλοκερδώς και στήριξαν το Φεστιβάλ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ξενοδοχείο ΑΛΙΑΚΜΩΝ, στο Ξενοδοχείο ΑΝΕΣΙΣ, στο Ξενοδοχείο ΕΛΕΝΑ, στο Ξενοδοχείο ΚΑΤΕΡΙΝΑ και στο Ξενοδοχείο ΤΣΕΛΙΚΑΣ που φιλοξένησαν τους καλεσμένους τους Φεστιβάλ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Εστιατόριο ΖΕΦΥΡΟΣ, στο Εστιατόριο ΛΑΚΤΑΡΙΟΥΣ, στο Εστιατόριο ΧΡΥΣΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ που προσέφεραν γεύματα στους καλεσμένους του Φεστιβάλ. 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Οινοποιείο ΖΑΝΔΕ, στο Οινοποιείο ΔΙΑΜΑΝΤΗ, στο Οινοποιείο ΚΑΜΚΟΥΤΗ, στο Οινοποιείο ΡΟΚΑ που προσέφεραν κρασί.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Φούρνο ΚΑΚΛΙΔΗ, στο φούρνο Φούρνος ΠΟΥΛΙΑΝΑ, στο Φούρνος ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΑ που προσέφεραν τα ψωμάκια των σάντουιτς και το Super Market CONTRA MARKET.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας Δήμου Κοζάνης για την παραχώρηση της εξέδρας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» για την παροχή της μικροφωνικής εγκατάστασης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Φώτη Κακαβέλη για την ηχητική κάλυψη του Φεστιβάλ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς επικοινωνίας Top Channel, εφημερίδες Χρόνος, Θάρρος, Πρωινός Λόγος, Κοζάνη, στο ραδιόφωνο sierra fm, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες (ιστολόγια) kozan.gr, kozanimedia.gr, kozanilife.gr, ai-vres.blogspot.gr, VetoNews.gr, servianet, newsinnews.gr giapraki.com αλλά και στο σύνολο του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για την αμέριστη υποστήριξη στην προβολή του Φεστιβάλ.
Η υποστήριξη όλων αυτών των ανθρώπων και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε ανανεώνοντας το ραντεβού μας στους επόμενους κοινούς αγώνες για μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει και 5ο Φεστιβάλ Κόντρα στο Ρατσισμό και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου