Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ένα Ταξίδι «Χωρίς Σύνορα»* στη Βιέννη

Της Μαρίας Ορτουλίδου

Και να λοιπόν που έγινε πραγματικότητα: πρώτη πτήση με αεροπλάνο, πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό σε μια πανέμορφη πόλη, τη Βιέννη. Όλα αυτά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για να συμμετάσχω σε ένα  πρόγραμμα για Α.μεΑ. με σκοπό την ένταξη τους στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία και την προώθηση αυτονομίας και ανεξάρτητης διαβίωσης.  Μέσα σε 4 μόλις μέρες έζησα απίστευτες εμπειρίες μαζί με δύο καλούς μου φίλους την Άρτεμη και τον Νίκο. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
Βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν να γίνει μία πρώτη γνωριμία με την οργάνωση της Grenzenlos που θα με φιλοξενήσει από το Μάιο στη Βιέννη. Οι άνθρωποι εκεί μας υποδέχτηκαν θερμά και φυσικά μας ενημέρωσαν για όλα με κάθε λεπτομέρεια – για την ιστορία του οργανισμού, καθώς και για το πρόγραμμα στο όποιο θα λάβω μέρος ως εθελόντρια. Υπήρχε άριστη οργάνωση και οι υπεύθυνοι ήταν έτοιμοι να απαντήσουν και να λύσουν την κάθε μας απορία. Ευχαριστώ πολύ τον Carlos και τη Sophie για την ξενάγηση και την πολύτιμη βοήθεια τους. Επίσης, θέλω να πω ότι ο Νίκος εκπροσώπησε επάξια την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης στην παρουσίαση.
Η Βιέννη είναι μία πανέμορφη πόλη, που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Η αρχιτεκτονική, τα αξιοθέατα, ακόμη και το κλίμα συνθέτουν έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής. Φυσικά, δεν έλειψε και ένα ευχάριστο σοκ. Σαν άτομο με αναπηρία που μεγάλωσε στην Ελλάδα μου προκάλεσε έκπληξη το πόσο προσβάσιμη είναι η Βιέννη. Άνθρωποι με αναπηρικά αμαξίδια κυκλοφορούσαν άνετα στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα κτήρια της πόλης. Ήταν μία ανακούφιση το γεγονός  ότι επιτέλους δεν «ξεχώριζα» και μπορούσα απλά να χαθώ μέσα στο πλήθος. Αισθάνθηκα πως είχα τις ίδιες δυνατότητες με όλους τους υπόλοιπους γύρω μου (να περπατήσω, να βγω μία βόλτα μόνη μου, χωρίς να σκέφτομαι ότι θα συναντήσω εμπόδια, όπως στις ελληνικές πόλεις). 
Πήγαμε σε πολλά μέρη. Πρώτος σταθμός το Μουσείο του Freud, όπου μάθαμε πολλά για τον πατέρα της ψυχανάλυσης, τη ζωή και την οικογένεια του. Ξεχώρισα την Anna Freud οποία αναθεώρησε τις θεωρίες του πατέρα της από τη γυναικεία σκοπιά και ασχολήθηκε με την παιδική ψυχολογία. Έπειτα, την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε το MuseumsQuartier και συγκεκριμένα το Leopold Museum που φιλοξένει μεταξύ άλλων έργα του Egon Schiele και του Gustav Klimt (ένα μέρος στο οποίο σίγουρα θα περνάω πολλές ώρες). Και για το τέλος αφήσαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Naturhistorisches Museum), που περιλάμβανε απίστευτες εκθέσεις όπως η συλλογή με μεταλλεύματα από όλο τον κόσμο, με δεινοσαύρους και προϊστορικούς ανθρώπους.
Γενικά ήταν 4 υπέροχες μέρες! Και μαζί με την Άρτεμη και το Νίκο γελάσαμε πάρα πολύ, πήγαμε παντού και περάσαμε τέλεια. Το ταξίδι αυτό δε θα ήταν ίδια χωρίς εσάς παιδιά. Σας ευχαριστώ για όλα.
Αυτά λοιπόν για την πρώτη μου επίσκεψη στη Βιέννη. Δηλώνω περήφανη εθελόντρια, έτοιμη για μια νέα περιπέτεια. Ευχαριστώ πολύ την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, τους Citizens In Action και την Grenzenlos για αυτή την ευκαιρία.
Συνεχίζεται…


*Grenzenlos = Χωρίς σύνορα, χωρίς όρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου